Prenatale screening

Voorlichting over onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Wat is prenatale screening?

Tijdens de zwangerschap kunt u laten onderzoeken of u ongeboren kind een aangeboren aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Dit heet prenatale screening.

Er zijn twee onderzoeken:

1 De prenatale screening op down-,edwards- en patausyndroom

2. De screening op lichamelijke afwijkingen (20 weken echo)

U bepaalt zelf of u deze onderzoeken laat doen.

Wilt u geen informatie over deze screening? Dan zal u verloskundige u verder niets over de screening vertellen. U kiest er dan voor om u kind niet te laten onderzoeken op down-,edwards-en patausyndroom.

Wilt u meer weten? Dan krijgt u een uitgebreid gesprek over de prenatale screening. Dit heet een counselingsgesprek. Na dit gesprek kiest u zelf of dit onderzoek wilt.

Tijdens het gesprek bespreekt uw verloskundige zorgverlener ook de 20 weken echo. Onderstaande brochures krijgt u mee na uw eerste bezoek aan de praktijk, indien gewenst:

Folders:

  • Zwanger!

  • Informatie over de 20 weken echo

  • informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroominformatie

Deze folders kunt u ook downloaden op:

www.rivm.nl/folderzwanger

www.rivm.nl/20wekenecho/folder

www.meerovernipt.nl

www.deverloskundige.nl

U krijgt in het gesprek veel informatie. We raden u aan ter voorbereiding te kijken op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

De screening: keuze uit twee testen: de combinatie test en de Nipt test.

Combinatie test:

De combinatie test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

1: Een bloedonderzoek bij zwangere in de periode van 9-14 weken van de zwangerschap.Het laboratorium onderzoekt het bloed.

2: Een nekplooimeting met een echo bij het kind in de periode van 11-14 weken zwangerschap. Alle kinderen hebben een dun vochtlaagje onder de huid in de nek: de nekplooi. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat het kind het down-,edwards-of patausyndroom heeft.

Nipt en Trident -2 studie:

De Nipt is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het bloed. Als uit onderzoek blijkt dat het kind misschien down-,edwards-of patausyndroom heeft, is vervolgonderzoek nodig om zekerheid te krijgen. U kunt de Nipt laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Klik hier voor meer informatie over de NIPT en Trident -2 studie

Andere relevante websites:

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

www.pns.nl/prenatalescreening.nl