Verplaatste thuisbevalling
Verplaatste thuisbevalling ofwel poliklinisch bevallen
Wanneer u gaat bevallen kunt u er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. We noemen dit een poliklinische bevalling of verplaatste thuisbevalling.
U huurt een verloskamer in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en bevalt hier onder (bege-)leiding van uw eigen verloskundige en met assistentie van een kraamverzorgster.
Aan de poliklinische bevalling zijn kosten verbonden; u betaalt voor de huur van de verloskamer. Soms worden deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit hangt af van uw aanvullende verzekering. Om te weten of u hiervoor in aanmerking komt kunt u uw polisvoorwaarden nakijken of uw verzekeraar bellen. De hulp van de verloskundige bij een poliklinische bevalling wordt geheel vergoed via uw basisverzekering.
U hoeft tijdens de zwangerschap niet aan het ziekenhuis door te geven dat u poliklinisch wilt bevallen.
Voorbereiding op de poliklinische bevalling
Vanaf 37 tot en met 42 weken zwangerschap mag u thuis bevallen. Ook al wilt u poliklinisch bevallen, wij vragen u om toch alle benodigdheden in huis te halen.
Houdt verder uw zwangerschapskaart en het telefoonnummer van uw verloskundige altijd bij de hand. U moet een kraampakket in huis hebben en het volgende klaar hebben staan:
Het kraampakket krijgt u meestal van uw zorgverzekeraar. Mocht dit niet zo zijn dan dient u er zelf een te kopen (kant-en-klaar te verkrijgen bij de Thuiszorgwinkel of zelf samen te stellen).
Verder moet het bed worden verhoogd tot 70-80 cm. Hiervoor zijn klossen te leen bij de Thuiszorgwinkel. U dient ook een ondersteek/po in thuis klaar te hebben staan; deze is ook te leen bij de Thuiszorgwinkel.
Leg vanaf ongeveer 36 weken zwangerschap de matrasbeschermer/zeil (uit het kraampakket) op uw matras. Dit ter bescherming van uw matras indien de vliezen breken.
U moet een tas klaar hebben staan met spullen om mee te nemen naar het ziekenhuis.
Hierin moeten in ieder geval de volgende spullen zitten:
kleertjes voor de baby en een warme omslagdoek
schone kleren voor na de bevalling
slippers/pantoffels
shirt/hemd om in te bevallen
toiletartikelen
fototoestel
controlekaart van de verloskundige
identiteitsbewijs en verzekeringspasje
identiteitsbewijs
2 euromuntstukken (voor een rolstoel)
Ook neemt u een autostoeltje voor de baby mee.
In het Dijklander Ziekenhuis worden voorlichtingsavonden gehouden over bevallen in het ziekenhuis. Op de voorlichtingsavond worden een presentatie en een rondleiding gegeven. Informatie kunt u krijgen bij het patiëntenservicebureau van het Dijklander Ziekenhuis. Telefoonnummer: 0229 - 257257.
Uw verloskundige geeft u tijdens de zwangerschap informatie over het moment waarop u haar belt wanneer de bevalling is begonnen. De verloskundige komt vervolgens bij u thuis om te controleren hoe het gaat. U gaat dus niet meteen bij het begin van de bevalling naar het ziekenhuis toe. Wanneer er voldoende ontsluiting is, gaat u naar het ziekenhuis. Uw verloskundige belt het ziekenhuis.
In het ziekenhuis gaat u naar een verloskamer. De verloskamer is alleen voor uw gebruik tijdens de bevalling. Er is ook een douche aanwezig. Omdat in dit soort verloskamers ook medische bevallingen plaatsvinden, zult u zien u dat er ook medische apparatuur aanwezig is voor de baby en moeder. In principe wordt dit niet gebruikt tijdens uw bevalling.
Wanneer de bevalling goed vordert, belt de verloskundige de kraamverzorgster; zij komt naar de verloskamer toe.
Als er geen complicaties zijn, gaat u twee tot drie uur na de bevalling weer naar huis; ook ‘s nachts. De kraamverzorgster gaat met u mee naar huis. Dat heet opstartzorg.
Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn tijdens de bevalling of daarna dan wordt de zorg voor u overgedragen aan de dienstdoende gynaecoloog. U blijft in dat geval op dezelfde verloskamer en zult nu worden geholpen door de gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis. Afhankelijk van de omstandigheden, blijft de verloskundige bij u.